home home hsf
 
title
 
 
 
31.10.2009 - 47o ΣΑΛΟΝΙ ΜΟΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ. Η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας καθηγήτρια κα Λούκα Κατσέλη εγκαινίασε την έκθεση μας. Έκπληξη η μεγάλη επισκεψιμότητα της εκθέσεως. Τιμώμενη χώρα η Κύπρος.

Δηλώσεις της κας Λ. Κατσέλη στην έκθεση «Σαλόνι Μόδας Ελληνικού Παπουτσιού»
Στήριξη των παραγωγικών κλάδων και του εμπορίου.


Στις 31 Οκτωβρίου , 1,2 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο MEC Παιανίας το 47ο ΣΑΛΟΝΙ ΜΟΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ . Έκπληξη αποτέλεσε η μεγάλη επισκεψιμότητα της εκθέσεως , παρά τη γνωστή αρνητική συγκυρία . Δυσκολία της αγοράς , προεκλογική περίοδος , κλείσιμο των Λιμανιών , ακόμη και απαγόρευση απόπλου λόγω ανέμων κατά τη διάρκεια της εκθέσεως δεν απέτρεψαν τους καταστηματάρχες απΆ όλη την Ελλάδα να δώσουν δυναμικά το παρόν στην έκθεση . Φαίνεται ότι ακριβώς η δυσκολία της αγοράς οδήγησε τα καταστήματα στην έκθεση . Η έκθεση είχε κατά γενική ομολογία των εκθετών όχι μόνο μεγάλη προσέλευση καταστηματαρχών αλλά και ουσία . Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι ξένοι εκθέτες , κυρίως Ιταλοί , οι οποίοι πλέον θα συμμετέχουν σταθερά στην έκθεση . Επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά και υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες ότι η έκθεση αποτελεί μοναδικό και αναντικατάστατο εργαλείο προβολής , μάρκετινγκ , αγορών και πωλήσεων . Ένας θεσμός που ειδικά τη περίοδο της κρίσης αποτελεί το εργαλείο πληροφόρησης και συναλλαγών στον κλάδο . Η έκθεση έχει για τα καταστήματα τη μοναδικότητα της ταυτόχρονης παρουσίας των προμηθευτών τους. Για δε τον εκθέτη, η έκθεση έχει τη μοναδικότητα της ταυτόχρονης επικοινωνίας με τα καταστήματα και κυρίως της προσωπικής επαφής του κάθε επιχειρηματία με τους πελάτες .

« Την περίοδο της κρίσης ο καθένας αναζητεί τη σιγουριά . Ψάχνει την προσωπική επαφή με πελάτες και προμηθευτές . Αναζητά τη μέγιστη σιγουριά για τις επιλογές του» μας δήλωσε ο πρόεδρος της εκθέσεως κ. Δημήτρης Παληοκώστας και συνέχισε
« μόνο η έκθεση δίνει αυτή τη μοναδική και συλλογική αμεσότητα . Παράλληλα μας εμψυχώνει και μας δημιουργεί το μοναδικό συναίσθημα της ύπαρξής μας
σαν κλάδος . Μας ρυθμίζει και μας στηρίζει ».

Η παρουσία της νέας Υπουργού Οικονομίας Κας Λούκας Κατσέλη απετέλεσε επίσης μια ευχάριστη έκπληξη καθότι μόλις ανέλαβε το Υπουργείο και παρά των άμεσων προβλημάτων του Λιμανιού του Πειραιά βρήκε το χρόνο και επισκέφθηκε την έκθεση δηλώνοντας το ενδιαφέρον της για τον κλάδο . Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε και χρόνο αφιέρωσε η Κα Κατσέλη στην επίσκεψη των συλλογών των νέων σχεδιαστών- σπουδαστών της σχολής υποδηματοποιίας του ΕΛΚΕΔΕ , συζητώντας με τον κάθε σπουδαστή για τη συλλογή του , τα σχέδιά του και τον κλάδο. Με τη συμβολική αυτή κίνηση έδειξε ότι πιστεύει στο μέλλον , εμπιστεύεται και αναζητεί από τους νέους την πίστη για το μέλλον του κλάδου .

Την Κα Κατσέλη υποδέχθηκε σύσσωμος ο κλάδος καθώς και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από δημόσιους φορείς (ΕΟΜΜΕΧ ,ΟΠΕ, ΕΛΚΕΔΕ ) επιμελητήρια (ΒΕΑ) και εκπροσώπους των φορέων του κλάδου . Την κα Υπουργό προσφώνησε ο κ. Δημήτρης Παληοκώστας , σε σύντομη ομιλία τις θέσεις του κλάδου παρουσίασε ο κ. Θεόδωρος Βαβουλάς .

Καλωσόρισμα – προσφώνηση του προέδρου της έκθεσης και αντιπροέδρου της CEC κου Δ. Παληοκώστα στα εγκαίνια της 31-10-2009

Κυρίες και Κύριοι,
Όπως διαπιστώνετε, σήμερα έχουμε την εξαιρετική τιμή, να βρίσκεται κοντά μας η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας η καθηγήτρια κα Λούκα Κατσέλη.

Αξιότιμη κα Υπουργέ, κύριοι Πρόεδροι οργανισμών και φορέων, εκλεκτοί μας καλεσμένοι, εκ μέρους των προέδρων του κλάδου και όλων των εκθετών, σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας.

Τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι γνωστά, πολλά και μεγάλα και σε μεγάλο βαθμό οφείλονται σε λαθεμένες πολιτικές, πολλών χρόνων και σε Ευρωπαϊκό και σε Εθνικό επίπεδο. Όμως παρΆ όλα αυτά εμείς ποτέ δεν συμμετείχαμε στο πάνδημο διεκδικητικό ξέσπασμα της χώρας. Αντίθετα πάντοτε τεκμηριωμένα στηρίζουμε και διεκδικούμε το εφικτό και το σκόπιμο.
Σήμερα όμως, συνηθίζεται, ένας από τους προέδρους του κλάδου, να κάνει μια σύντομη αναφορά στους προβληματισμούς και στους προσανατολισμούς του κλάδου μας. Γι αυτό παρακαλώ το πρόεδρο του ΕΛΣΕΒΒΥΕ κο Θεόδωρο Βαβουλά, να προσέλθει στο βήμα, αφού πρώτα μου επιτρέψετε 3 επισημάνσεις.

1. Φέτος, τιμώμενη χώρα της έκθεσής μας είναι η Κύπρος και ήδη πολλοί συνεργάτες μας προσκεκλημένοι βρίσκονται εδώ υπό τον πρόεδρο της Ένωσής τους κο Ανδρέα Πιερή.
2. Στην έκθεσή μας συμμετέχει η σχολή σχεδιαστών υποδηματοποιίας του ΕΛΚΕΔΕ και θα παρακαλούσα όλους μας να επισκεφθούμε το περίπτερο των σπουδαστών και να ενθαρρύνουμε την προσπάθειά τους.
3. Κατά παράδοση, μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της κοινωνικής αλληλεγγύης του κλάδου μας, αυτή τη φορά έχουμε κοντά μας :
• τον Σύλλογο Καταπολέμησης Αλκοολισμού τους «ΝΗΦΑΛΙΟΥΣ»,
• το Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες «Το Εργαστήρι»,
• και τον «ΚΥΑΔΑ» το κέντρο υποδοχής αστέγων του Δήμου Αθηναίων, με τον οποίο συνεργάζεται ο κλάδος μας προσφέροντας δωρεάν παπούτσια.

κε πρόεδρε έχετε το λόγο.

Προτάσεις μέτρων πολιτικής : από τον κ. Θ. Βαβουλά , Πρόεδρο ΕΛΣΕΒΒΥΕ

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ ,

Σεβόμενοι τον πολύτιμο χρόνο σας και με την προοπτική να συναντηθούμε μαζί σας , προτιμήσαμε να είμαστε σύντομοι στους λόγους μας , για να σας δώσουμε την ευκαιρία να δείτε τις νέες μας κολεξιόν .

Σας καταθέσαμε ήδη εκτενές υπόμνημα με τα θέματα και τις προτάσεις του κλάδου . Επιγραμματικά οι προτάσεις μας στοιχειοθετούνται κάτω από τέσσερις στόχους :

• Αντιμετώπιση της κρίσης
• Στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων
• Ανάπτυξη της εξωστρέφειας του κλάδου
• Πάταξη του παραεμπορίου - εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού

Κάτω από αυτούς τους στόχους αυτούς , οι προτάσεις μας αφορούν τέσσερις τομείς:

• Μέτρα για τη στήριξη των χρηματοδοτήσεων και της ρευστότητας. Εφαρμόσατε παρακαλώ άμεσα τα μέτρα που περιλαμβάνετε στο πρόγραμμά σας . Είναι η πρώτη προτεραιότητα .
• Μέτρα για τη στήριξη επενδύσεων . Προτεραιότητά μας στον τομέα αυτό είναι η επαναπροκύρηξη του κλαδικού προγράμματος ΚΕΥΔ .
• Μέτρα για την απασχόληση . Προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας . Η μείωση του κόστους των εισφορών , υπό προϋποθέσεις και για ένα χρονικό διάστημα διετίας – τριετίας , θεωρούμε ότι θα ήταν το πιο αποτελεσματικό μέτρο .
• Μέτρα για την εξωστρέφεια . Η αποτελεσματική στήριξη μέσω του ΟΠΕ της συμμετοχής των επιχειρήσεών μας στο εξωτερικό είναι η άμεση προτεραιότητά μας

Οι προτάσεις αυτές δεν είναι οι μόνες , ούτε τις αναπτύσσουμε σήμερα .Είμαστε στη διάθεσή σας , σε συνεργασία και με τους Συνδέσμους της ένδυσης να εξετάσουμε αναλυτικά τις προτάσεις αυτές και ελπίζουμε στη σύντομη ανταπόκρισή σας.

Σας ευχαριστώ.

Στη συνέχεια ο κ. Δ. Παληοκώστας δευτερολόγησε στην πρόσκληση προς την κα Υπουργό δηλώνοντας :

« Εκπρόσωποι παρόντων φορέων εξεδήλωσαν την επιθυμία να κάνουν μια σύντομη τοποθέτηση, αλλά η κα Υπουργός μας είχε δηλώσει, ότι είναι πολύ περιορισμένος ο χρόνος της.

Κα υπουργέ, η κρίση για μας είναι κρίση εμπιστοσύνης και για να την αντιμετωπίσουμε πρέπει όλοι μας να βάλλουμε στα προϊόντα μας, στις υπηρεσία μας, στα καθήκοντά μας, στους ρόλους μας και στις σχέσεις μας περισσότερη ακεραιότητα. Να βάλλουμε περισσότερη αλήθεια και περισσότερη εντιμότητα.
Σας βεβαιώνω ότι στα μάτια και στα έργα των συναδέλφων θα διαπιστώσετε, ότι σΆ αυτή εδώ τη σάλα βιώνεται η ηθική της εργασίας και η χαρά της δημιουργίας.
Και αν κάποιοι ισχυρίζονται σήμερα ότι “υπάρχω” σημαίνει “δημιουργώ” εμένα θα μου επιτρέψετε σΆ αυτή την εξίσωση να κάνω ένα βήμα ακόμα, με όλο το σεβασμό στους παρόντες διακεκριμένους καθηγητές μεταξύ των οποίων και εσείς, και να πώ ότι “δημιουργία” σημαίνει “πατριωτισμός”. Γιατί αυτό είναι ο σημερινός πατριωτισμός. Δεν ζητάει σήμερα η πατρίδα από εμάς να πάμε σε κάποιο μέτωπο, αλλά να επιχειρήσουμε μια έντιμη εκρηκτική δημιουργικότητα.
Με την ευχή όλων μας να έχετε τη φώτιση και τη δύναμη να ανταποκριθείτε στα υψηλά καθήκοντά σας και στις μεγάλες προσδοκίες που μας δημιουργήσατε, σας καλούμε να εγκαινιάσετε την έκθεσή μας »

Η Ομιλία της Υπουργού κας Λούκας Κατσέλη.

Η ανάταξη της οικονομίας, η αναθέρμανση της αγοράς και η παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας, είναι ο πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης.

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη εισερχόμενη στο Μεσογειακό Κέντρο Εκθέσεων όπου πραγματοποιείται η έκθεση «Σαλόνι Μόδας Ελληνικού Παπουτσιού» που διοργάνωσε η ΜΕC.

Η κα Κατσέλη υπογράμμισε ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει τους παραγωγικούς κλάδους του τόπου ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία ενώ, για μια ακόμη φορά, επεσήμανε ότι το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι «τι θα παράγει αυτός ο τόπος τα επόμενα δέκα χρόνια» και «που θα βρουν τα παιδιά μας δουλειά».

Προς την κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, προκειμένου να συμβάλλει ουσιαστικά στην παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου, στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας και στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Τρεις είναι, σύμφωνα με την κα Κατσέλη, οι βασικοί άξονες της πολιτικής που θα εφαρμοστεί:

* η στήριξη του τζίρου στην αγορά,

* η τόνωση της ρευστότητας και

* η πάταξη του παρεμπορίου.

Για το λόγο αυτό θα προωθηθούν οι κατάλληλες ρυθμιστικές παρεμβάσεις, οι οποίες πραγματικά θα διευκολύνουν και θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα.

Σημαντική συμβολή προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, συγκεντρώνει όλα τα αναπτυξιακά εργαλεία κάτω από ενιαία ομπρέλα.

Στρατηγικοί στόχοι

Στρατηγικοί λοιπόν στόχοι του υπουργείου, όπως ανέφερε η κα. Κατσέλη, είναι η ανάταξη της οικονομίας για έξοδο από την κρίση και η παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομικής βάσης της χώρας, που μπορούν να επιτευχθούν μέσα από συντονισμένες δράσεις και προγράμματα που θα κινούνται προς την κατεύθυνση:

** αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας και της δημιουργίας προστιθέμενης αξίας με ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας η οποία μπορεί να δώσει «καρπούς» μόνο:

-- με την άμεση διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

-- με την ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των μεσαίων και χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

--με την άμεση ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και την προώθηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, μέσω ειδικών προγραμμάτων, για την διοχέτευση αναπτυξιακών πόρων σε κλαδικές δραστηριότητες, όπως ο τομέας της υπόδησης και προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

-- με την εισαγωγή νέων οργανωτικών δομών και τεχνογνωσίας στην παραγωγική βάση της οικονομίας.

--με την αναστροφή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος, που διαμορφώθηκε τα τελευταία χρόνια.

** της ενίσχυσης της υγιούς επιχειρηματικότητας με την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εργαλείων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων και εκείνων με εξωστρεφή προσανατολισμό και με συγκεκριμένο σχέδιο που θα προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

-- άμεση άρση πιεστικών γραφειοκρατικών προβλημάτων, που αφορούν την επιχειρηματικότητα, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

-- ενεργό προσέλκυση άμεσων ξένων παραγωγικών επενδύσεων που θα επιδρούν πολλαπλασιαστικά σε όλη την οικονομία.

-- ενίσχυση των περιφερειακών πόλων ανάπτυξης με προτεραιότητες στις περιοχές με διαρθρωτικές αδυναμίες (όπως π.χ. περιοχές με υψηλή ανεργία, δυσκολίες προσβασιμότητας κ.α.), αλλά και με εγγύτητα στον Βαλκανικό χώρο.

** της διασφάλισης αποτελεσματικής εποπτείας στην αγορά και προστασίας των καταναλωτών, που όμως μπορεί να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα μόνο:

-- με ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών.

-- με πάταξη του παρεμπορίου.

-- με αποτελεσματική εποπτεία στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η κα. Κατσέλη κατέστησε σαφές ότι μέσα στις επόμενες 100 ημέρες για την άμεση αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά η κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις για την άμεση στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με αλλαγή των όρων του ΤΕΜΠΜΕ δυνατότητα ρύθμισης οφειλών με περίοδο χάριτος και στοχευόμενες αλλαγές στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ καθώς και με επίλυση θεσμικών και γραφειοκρατικών ζητημάτων, που δημιουργούν εμπλοκή στην προώθηση των επενδύσεων.

Ταχύτερες διαδικασίες

Παράλληλα, για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης νέων επιχειρήσεων το υπουργείο προχωρά με ταχύτατα βήματα σε σημαντικές καινοτομίες όπου οι διαδικασίες ίδρυσης Ανωνύμων Εταιρειών, Ομόρρυθμων Εταιρειών, και ΕΠΕ περιορίζονται σε μόλις 4, από 14 έως 18 που κυμαίνονται σήμερα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι όπως το διοικητικό και γραφειοκρατικό κόστος που διέπει σήμερα την άσκηση της επιχειρηματικότητας μειωθεί δραστικά και κατά το στάδιο αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, βελτιώνοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας διεθνώς, αλλά και αποδεσμεύοντας παραγωγικές δυνάμεις σε επωφελείς δραστηριότητες.

Σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς φορείς εξάλλου προχωρά, με πρότυπο τα ΚΕΠ και σε στενή συνεργασία με τα επιμελητήρια η δημιουργία Κέντρων Μιας Στάσης για την Εξυπηρέτηση των Επιχειρήσεων και για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών.

Παράλληλα δε, θεσπίζεται ειδικός διαμεσολαβητής του επιχειρηματία, για μια ταχύτερη, ευέλικτη και αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων στις συναλλαγές των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση.

Η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας υπογράμμισε ότι προχωρά και η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων και η διασύνδεσή τους με τις πολιτικές του Invest in Greece, του πρώην ΕΛΚΕ, για την ενίσχυση πολιτικών προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων και προώθησης των εξαγωγών.

Κλάδος υπόδησης

Όσον αφορά ειδικότερα στον κλάδο της υπόδησης, η κα. Κατσέλη τόνισε ότι μπορεί και πρέπει να αναδείξει περαιτέρω τη δυναμική και τις προοπτικές του, αφού όπως είπε «οι περίπου 10.000 απασχολούμενοι αποτελούν σημαντικό κρίκο της αναπτυξιακής μας αλυσίδας. Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας δεσμεύεται, όπως σας ανέλυσα ήδη, για την θέσπιση συγκεκριμένων μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και στήριξης του κλάδου στοχεύοντας στην αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών μας, την ενδυνάμωση των παραγωγικών μονάδων και την αύξηση της απασχόλησης».

Η κα. Κατσέλη, κλείνοντας την ομιλία της, συνεχάρη τόσο τον ΕΛΣΕΒΒΥΕ, όσο και όλους τους συμμετέχοντες φορείς του κλάδου (την ΟΒΥΕ, τον ΣΥΒΕ, το ΕΛΚΕΔΕ, το ΒΕΑ καθώς και τους βυρσοδέψες, τους εμπόρους και τους εισαγωγείς) για την υψηλή ποιότητα και το εξαιρετικό ενδιαφέρον της έκθεσης.

[hsf]

[ESPA]

[ΤΕΜΠΜΕ]

[ PROGETTO UNO]

[ShoeInfoNet]

 
 
 
ΕΛΣΕΒΒΥΕ: Ερμού 51, 105 63 Αθήνα, Tηλ.: +30 210 6777 220, +30 210 6744 557 - Fax.: +30 210 6744 497 - E-mail: info@elsevie.gr