home home hsf
 
title
 
 
 
Σε πείσμα των κρίσεων και των καιρών έδωσαν το παρόν εκθέτες και επισκέπτες ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ MEC, Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης προχωρά το ΚΕΥΔ 2. Ο ΕΛΣΕΒΒΥΕ στηρίζει το κοινωνικό έργο του ΚΥΑΔΑ.

Στις 25,26,27 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο MEC Παιανίας το 46ο ΣΑΛΟΝΙ ΜΟΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ . Μία έκθεση που όπως δήλωσαν οι περισσότεροι εκθέτες στην εφημερίδα μας «ήταν καλλίτερη απ΄ ότι την περίμεναν » . Σε πείσμα της «τρομοκρατίας των ΜΜΕ » αλλά και των πραγματικών προβλημάτων της κρίσης στα οποία προστέθηκε μια καθυστέρηση της καλοκαιρινής σαιζόν , οι επισκέπτες καταστηματάρχες έδωσαν το παρών . « Τη μοναδική έκθεση μετά τη MICAM που εμφάνισε αυτή τη ζωντάνια , χαρακτήρισε Ιταλική αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε την έκθεση » και δεν έκρυψε τον εντυπωσιασμό της . Η προσέλευση , ιδιαίτερα του πρωινού του Σαββάτου , ήταν υποτονική και δημιούργησε ανησυχία . Όμως την Κυριακή η προσέλευση κινήθηκε σε αντίστοιχα επίπεδα προηγούμενων διοργανώσεων με την αντίστοιχη σαιζόν . « Το γεγονός αυτό δεν μας εξέπληξε » μας ανέφερε ο κ. Δ.Παληοκώστας . « Η έκθεση έχει για τα καταστήματα τη μοναδικότητα της ταυτόχρονης παρουσίας των προμηθευτών τους. Αναντικατάστατο εργαλείο πληροφόρησης και αγορών . The one stop sourcing tool που λένε οι Αγγλοσάξονες . Για δε τον εκθέτη, η έκθεση έχει τη μοναδικότητα της ταυτόχρονης επικοινωνίας με τα καταστήματα και της προσωπικής επαφής του κάθε επιχειρηματία. Αναντικατάστατο εργαλείο προβολής , μάρκετινγκ και πωλήσεων . Ακόμη και όποιοι απέχουν κινούνται με γνώμονα την ύπαρξή της και τους χρόνους της. Είναι το ρολόι του κλάδου και η ψυχή του. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι εκθέτες και επισκέπτες δήλωσαν με την παρουσία τους και με τα σχόλιά τους την αναγκαιότητα του θεσμού ».

Την έκθεση εγκαινίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ . Κωστής Χατζηδάκης . Η τελετή των εγκαινίων ήταν αφιερωμένη αυτή τη φορά στην κοινωνική αλληλεγγύη και αποτέλεσε την αρχή της επίσημης συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου υπόδησης και του ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων) . Ένα περίπτερο στην κεντρική είσοδο της εκθέσεως είχε διακοσμηθεί με τα κουτιά των εταιρειών που δήλωσαν παρούσες στην προσπάθεια ενίσχυσης του ΚΥΑΔΑ . Τον Δήμο Αθηναίων εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος κ. Ε.Σκιαδάς , ο οποίος σαν πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ έχει την ευθύνη της αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας που αμέσως αγκάλιασε ο κλάδος μας . Τιμώμενη χώρα εφέτος ήταν η Σερβία . Αντιπροσωπεία 10 επιχειρηματιών συνοδευόμενη από τον κ. Ν.Πέτροβιτς ( Πρέσβη της Σερβίας) και κ. Σρέκοβιτς του ΕλληνοΣερβικού Επιμελητηρίου , παρευρέθηκε στα εγκαίνια και αφιέρωσε ένα διήμερο στην έκθεση . Η πρόσκληση έγινε με την οικονομική συμπαράσταση του ΟΠΕ και με τη συνεργασία του “Enterprise Europe Network” του ΒΕΑ .

Προσφώνηση κ. Δ. Παληοκώστα

Προσφωνώντας τον κ. Υπουργό , ο κ. Δ.Παληοκώστας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία των επιχειρήσεων του κλάδου να συμβάλλουν στην προσπάθεια του ΚΥΑΔΑ . Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Υπουργό για την παρουσία του αλλά και το ενδιαφέρον του για τον κλάδο , καθότι ήδη τόσο ο ίδιος όσο και ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Γ.Αναστασόπουλος δέχθηκαν τον κλάδο και συζήτησαν τα θέματα για τα οποία υπήρξαν εξελίξεις , όπως : Η δρομολόγηση για ένα νέο ΚΕΥΔ και το νέο ΤΕΜΠΜΕ που αφορά την εγγυοδοσία κατά 80% των δανείων ΜΜΕπιχειρήσεων . Τέλος ο κ.Παληοκώστας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Βέβαια από το μενού των σημερινών συναντήσεων , δεν μπορεί να λείπει το θέμα της κρίσης σε σημείο που οι μισοί Έλληνες πολίτες να αισθάνονται πανικό και οι άλλοι κόπωση και αδιαφορία. Για μας η κρίση είναι κρίση εμπιστοσύνης και για να την αντιμετωπίσουμε πρέπει όλοι μας να βάλουμε στα προϊόντα μας, στις υπηρεσίες μας, στις σχέσεις μας, στα καθήκοντα και στους ρόλους μας περισσότερη αλήθεια. Να βάλουμε περισσότερη ακεραιότητα. Να βάλουμε κε Υπουργέ περισσότερη εντιμότητα. Είχατε εκφράσει την επιθυμία να δείτε τον κλάδο μας από κοντά και σας ευχαριστούμε που μια τέτοια μέρα, που μόλις γυρίσατε από την Βουλγαρία και απόψε φεύγετε για την Καρδίτσα, καταφέρατε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για μας. Και σας βεβαιώνω ότι επισκεπτόμενοι τα περίπτερα των εκθετών, θα διαπιστώσετε στα μάτια και στα έργα των συναδέλφων μας ότι σΆ αυτή εδώ την αίθουσα βιώνεται η χαρά της δημιουργίας και η ηθική της εργασίας, χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία σήμερα για την προσωπική μας επιβίωση, για την επιβίωση των επιχειρήσεών μας και την εθνική μας επιβίωση ».

Από την ομιλία του κ. κ. Χατζηδάκη : Δέσμευση για ΚΕΥΔ 2 και νέο ΤΕΜΠΜΕ.

Ο κ. Χατζηδάκης , ανέφερε ότι θεώρησε υποχρέωσή του να παρευρεθεί στην έκθεση του κλάδου καθότι διατηρεί παλιές σχέσεις με τον ΕΛΣΕΒΒΥΕ από τότε που ήταν Ευρωβουλευτής και η συνεργασία με τον Σύνδεσμο είχε πολύ θετικά αποτελέσματα . Και συνέχισε ότι «Για ίδια θετικά αποτελέσματα δεσμεύομαι να δουλέψω και ως Υπουργός Ανάπτυξης. Πράγματι, είχαμε μια συνάντηση πριν από μερικές μέρες, η οποία θέλω και εγώ να πιστεύω με την σειρά μου ότι ήταν παραγωγική. Δεσμεύτηκα και το εννοώ να προχωρήσουμε άμεσα, για το ΚΕΥΔ Νο 2. Θα στηρίξουμε τον κλάδο τόσο μέσω αυτής της μεθόδου όσο φυσικά και μέσω του ΤΕΜΠΜΕ όπου παρουσιάσαμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις που αθροιστικά θα καλύψουν 77000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση θα είναι εδώ, ιδιαίτερα σΆ αυτή τη στιγμή που είναι στιγμή δύσκολη, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την οικονομία όλης της Ευρώπης. Όμως σε σας αξίζει να είμαστε δίπλα σας για παραπάνω λόγους, όχι μόνο γιατί αντιπροσωπεύετε ένα σημαντικό τμήμα της απασχόλησης, αλλά και γιατί έχετε μια εξαιρετικά δυναμική νοοτροπία. Δεν περιμένετε μόνο βοήθεια από το κράτος. Έχετε λειτουργικότητα, έχετε φαντασία, έχετε προστιθέμενη αξία σΆ αυτό το οποίο κάνετε. Είστε ένας δυναμικός κλάδος, τόσο ο κλάδος της υπόδησης όσο και ο κλάδος της ένδυσης, με τον οποίο συνδέεστε και όπου μπορούμε να στηριχθούμε, παρά τον ανταγωνισμό, παρά τις επιπτώσεις που έχει αναπόφευκτα η παγκοσμιοποίηση, ο δικός σας κλάδος αντέχει, χάρις στον δυναμισμό σας και χάρη στην προσαρμοστικότητά σας. Και να σας πω την αλήθεια, αυτός ήταν και ο πιο βασικός λόγος που ήρθα. Και θα ήθελα όλοι οι κλάδοι της Ελληνικής οικονομίας να αποκτήσουν αυτή την αντίληψη ». Και κατέληξε «Είμαι βέβαιος ότι παρά την κρίση θα έχετε καινούργιες επιτυχίες και εμείς θα είμαστε εδώ κάθε μέρα, όχι με λόγια αλλά με απτό και μετρήσιμο έργο για να στηρίξουμε την πολύ σοβαρή και κρίσιμη για την εθνική οικονομία προσπάθειά σας » ευχόμενος «Να είστε καλά και πάντα επιτυχίες ».

Από την ομιλία του Αντιδημάρχου Αθηναίων κ. Λευτέρη Σκιαδά

Ο κ. Σκιαδάς αναφέρθηκε στη δημιουργία και στόχους του ΚΥΑΔΑ (Βλέπετε και πλαίσιο , σελ ) . « Το 2005 ξεκίνησε με την Ντόρα Μπακογιάννη μια τεράστια προσπάθεια. Δημιουργήσαμε ένα ίδρυμα, ώστε να φτιάξουμε μια ομπρέλα προστασίας για κείνους που δεν έχουν όσα οι υπόλοιποι. Δεν ήταν εύκολο να γίνει. Τότε η κα Μπακογιάννη έδειξε τον δρόμο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της κοινωνικής ευθύνης, της ανθρώπινης συμπαράστασης και μέσω των επιχειρήσεων, κατορθώσαμε σε 3 χρόνια να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας». Και συνέχισε « Σήμερα το γεγονός ότι ο δικό σας κλάδος βάζει το περίπτερό μας στην είσοδο της έκθεσης σηματοδοτεί και τις ευαισθησίες των επιχειρηματιών στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα. Προβλήματα τα οποία δεν λύνονται, ούτε με ευχολόγια, ούτε με κινήσεις φιλανθρωπίας του 19 αιώνα. Λύνονται με πράξεις. Στο πρόσωπο λοιπόν του προέδρου κου Δ. Παληοκώστα, ο οποίος απέκρυψε ότι είναι κοντά μας εδώ και 1 ½ χρόνο, και βοηθάει τις προσπάθειες θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συμπαράστασή σας . Πρέπει να σας πω ότι λειτουργούμε στην Αθηναϊκή Αγορά επί της Βαρβακείου πλατείας, στο κέντρο της Αθήνας ένα μαγαζί όπου καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ένδυση και υπόδηση περίπου 1300 Έλληνες οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους φτώχειας. Ζητούμε λοιπόν τη συμπαράσταση, εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο όσων βοηθούν και ξεκινάμε μια συνεργασία πρότυπο στα Ευρωπαϊκά δεδομένα και πιστεύουμε ότι σε περίοδο κρίσης, κοινωνικής και οικονομικής σε περίοδο ιδεολογικών προβληματισμών, σε περίοδο που ψάχνουμε να βρούμε το στόχο μας στον 21ο αιώνα, τέτοιοι κλάδοι δείχνουνε το δρόμο. Σας ευχαριστούμε για όλα ».

[hsf]

[ESPA]

[ΤΕΜΠΜΕ]

[ PROGETTO UNO]

[ShoeInfoNet]

 
 
 
ΕΛΣΕΒΒΥΕ: Ερμού 51, 105 63 Αθήνα, Tηλ.: +30 210 6777 220, +30 210 6744 557 - Fax.: +30 210 6744 497 - E-mail: info@elsevie.gr