home home hsf
 
title
 
 
 
11 Φεβρουαρίου 2009 -ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΣΕΒΒΥΕ. Νέος πρόεδρος ο κ. Θεόδωρος Βαβουλάς

Με εντυπωσιακή, σχεδόν καθολική, προσέλευση των μελών του Συνδέσμου, πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2009, στο ξενοδοχείο INTERCONTINENTAL, η Γενική Συνέλευση του ΕΛΣΕΒΒΥΕ . Γενική Συνέλευση απολογισμού αλλά και αρχαιρεσιών για την ανάδειξη της νέας Διοικήσεως . Των εργασιών της Γενικής Συνελεύσεως προήδρευσε ο πρόεδρος κ Λεωνίδας Τσινιβίδης , ο οποίος αναφέρθηκε στην σημερινή κρίση και κάλεσε τα μέλη να συμβάλλουν στο διάλογο για την αντιμετώπισή της .

Από την εισήγηση του κ. Δημήτρη Παληοκώστα

Ο κ Παληοκώστας καλωσόρισε εκ μέρους της Διοικήσεως τα μέλη εξαίροντας τη μεγάλη ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση του Συνδέσμου . Μετέφερε στη συνέχεια τους χαιρετισμούς των πρώην προέδρων κ.κ Χρήστου Χριστοδουλίδη , Θανάση Μακρίδη και Παντελή Ιωάννου και χαιρέτησε την παρουσία των π.προέδρων κ. Λεωνίδα Τσινιβίδη και Ηλία Μεντζέλου αναφερόμενος στο διαχρονικό ενδιαφέρον των μελών για τον Σύνδεσμο . Στη συνέχεια και προ της ομιλίας του κάλεσε , κατά το έθιμο, σε απότιση φόρου τιμής στους απελθόντες την τελευταία διετία συναδέλφους Σπύρο Αγαπίου , Νίκο Χιώτη ,Θανάση Πλιάτσικα και Ρένα Γιανναράκου . « Η μνήμη τους ας αποτελεί για τους οικείους τους , αλλά και όλους μας , πηγή κουράγιου και έμπνευσης για την αντιμετώπιση των δυσκολιών της καθημερινότητάς μας . Μιας σημερινής και αυριανής καθημερινότητας , διαφορετικής, δυσμενέστερης ,από κάθε άλλη φορά ».


Απολογισμός πεπραγμένων


Επισκόπηση της σημερινής καταστάσεως .

Πρωτόγνωρες εξελίξεις συμβαίνουν παντού στον κόσμο . Τραπεζικοί και βιομηχανικοί κολοσσοί καταρρέουν . Η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται. Εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται στην ανεργία. Οι κυβερνήσεις επεμβαίνουν να περισώσουν τα τραπεζικά συστήματα. Να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη και τη λειτουργία των αγορών. Να αντιδράσουν με μέτρα στήριξης της οικονομίας. Κοινωνικές αναταράξεις προβάλλουν παντού στον κόσμο. Και ενώ από τον Οκτώβριο τα μέτρα πληθαίνουν , οι διεθνείς οργανισμοί αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους . Το μόνο θετικό θα μπορούσε να επισημάνει κανείς είναι η μείωση των πληθωριστικών πιέσεων των πρώτων υλών , των τροφίμων και της ενέργειας.

Όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση της μεταπολεμικής εποχής . Δεν λείπουν και οι συγκρίσεις με τη κρίση του 29. Μια κατ΄ αρχήν χρηματοπιστωτική κρίση στις ΗΠΑ , οδηγεί σε μια παγκόσμια κρίση της πραγματικής οικονομίας , αλλά και σε μια ευρύτερη δομική κρίση του συστήματος που θα σημάνει ριζικές ανατροπές στις πολιτικές και στον τρόπο λειτουργίας του οικονομικού συστήματος. Το κράτος παρεμβαίνει. Η πολιτική αποκτά λόγο και στόχο. Το σύστημα ανακαλύπτει την αναγκαιότητα ρύθμισης σε εθνικό ,κοινοτικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Η κρίση όμως όχι μόνο επιμένει αλλά και επεκτείνεται. Οι προβλέψεις για την έκταση και τη διάρκειά της, δεν είναι ούτε εύκολες, ούτε σαφείς. Καθοριστικό παράγοντα και για τα δυο θα έχει ο συντονισμός των μέτρων των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων. Γεγονός που έχει μεν συνειδητοποιηθεί, αλλά που δεν έχει ακόμη επιτευχθεί για να εμπνεύσει θετική ψυχολογία.

Η κρίση στη χώρα μας

Εύλογη απορία αποτελεί η καθυστέρηση εμφάνισης της κρίσης στη χώρα μας. Ενώ ανησυχητική απορία αποτελεί το τι μέλει γενέσθαι . Κατ΄ αρχήν η καθυστέρηση εμφάνισης της κρίσης στη χώρα μας , οφείλεται στο μέγεθος και στον τύπο της έκθεσής της στη διεθνή οικονομία . Κύριοι δίαυλοι επαφής με τη διεθνή οικονομία είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός . Στον πρώτο έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται οι επιπτώσεις , ενώ στον δεύτερο έπονται για το 2009 . Οι εξαγωγές μας επίσης ήδη θίγονται , ενώ το τραπεζικό μας σύστημα εκτός των ανοιγμάτων στη γύρω περιοχή δεν είχε ευτυχώς τοξικά στο ενεργητικό του . Το Ευρώ βεβαίως απετέλεσε ασπίδα στη δύσκολη αυτή περίοδο. Τα προβλήματα όμως στη διεθνή τραπεζική αγορά, οδήγησαν στην μεγάλη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας. Ενώ όμως υπάρχει αυτή η καθυστέρηση, οι προβλέψεις για τη χώρα μας αναθεωρήθηκαν πολύ γρήγορα. Η ανάπτυξη από το 2,9% τον Οκτώβριο, τώρα υπολογίζεται στο 0,5%. Παρήγορο ως ένα βαθμό, αν κρίνει κανείς με τα αρνητικά πλέον πρόσημα πολλών και σημαντικών οικονομιών. Όμως εκείνο που προβληματίζει περισσότερο είναι αν θα είναι βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας η κρίση στη χώρα μας . Αν εξαιρέσει κανείς αυτόν τον έστω και ισχνό προβλεπόμενο θετικό ρυθμό ανάπτυξης , οι υπόλοιποι δείκτες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι . Το εξωτερικό έλλειμμα είναι το υψηλότερο στον κόσμο. Γεγονός που καταδεικνύει το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Το δημόσιο έλλειμμα είναι το υψηλότερο στις χώρες της Ευρωζώνης . Το επιτόκιο των 10χρονων ομολόγων, είναι επίσης το υψηλότερο στις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ το Δημόσιο χρέος και ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Χάνουμε σε αξιοπιστία , γινόμαστε ευάλωτοι και αυξάνουμε το κόστος μας σαν χώρα.

Η αναφορά στα στοιχεία αυτά μας οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι η κρίση στη χώρα μας , οφείλεται κυρίως στις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας . Οι οποίες δεν διορθώθηκαν πριν εκδηλωθεί η παγκόσμια κρίση και βεβαίως δυσχεραίνουν την αντιμετώπισή της. Η διάρκεια και η αντιμετώπιση της κρίσης στη χώρα μας εξαρτώνται πρωτίστως από την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, πέρα από τη διάρκεια και την έκταση της διεθνούς κρίσης.

Η Κυβέρνηση έθεσε σαν στόχους τη διατήρηση της ανάπτυξης , τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη των ασθενέστερων. Είναι όμως προφανής η διασύνδεση των τριών αυτών στόχων .

Ο κλάδος μας μπροστά στην κρίση

Τι σημαίνουν όμως αυτά για τον κλάδο μας ? Στον κλάδο υπόδησης ζούμε με την κρίση, τουλάχιστον 15 χρόνια . Η ίδια η δραστηριότητά μας ήταν συνώνυμη με την κρίση. Μικρομεσαία επιχείρηση υποδηματοποιίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν η καλλίτερη περγαμηνή. Κι΄ αυτό παρά τη μεγάλη παράδοση . Παρά την μεγάλη προσφορά στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Και παρά την αναμφισβήτητη τεχνογνωσία μας . Ζήσαμε τη «μειωτική συμπάθεια» των Τραπεζών , του Τύπου , της Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάθε λογικό και νόμιμο αίτημά μας : Στη χρηματοδότηση , στην έλλειψη βιομηχανικών πολιτικών, στην έλλειψη στήριξης των εξαγωγών μας , στην κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του θεμιτού ανταγωνισμού και στην έλλειψη αμοιβαιότητας στο άνοιγμα των αγορών. Δεν πάψαμε βεβαίως σαν συλλογικό όργανο, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, να επιδιώκουμε την όποια καλλίτερη πολιτική για τις επιχειρήσεις μας , πιστεύοντας και εμείς στην ελεύθερη αγορά αλλά προβάλλοντας προτάσεις του μέτρου και της κοινής λογικής . Ορισμένες φορές πράγματι με επιτυχία , όταν συναντούσαμε συνομιλητές που δέχονταν και υποστήριζαν τις λογικές μας απόψεις .

Ήμασταν εξ΄ ορισμού μέρος της κρίσης . Αυτό που αλλάζει για μας είναι ότι τώρα γίναμε και μέρος της λύσης αυτής της κρίσης . Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εισέρχονται πλέον σε όλες τις χώρες και στη χώρα μας στην πολιτική «ατζέντα» .

Η κρίση όμως βρίσκει τον κλάδο μας ήδη σε κατάσταση κρίσης . Γεγονός που τον καθιστά πιο ευάλωτο . Μια κρίση υπερπροσφοράς , η οποία θα έχει ν΄ αντιμετωπίσει μια περιορισμένη ζήτηση από τη μείωση της ανάπτυξης , του εισοδήματος και της πίστωσης. Όλοι μας , παραγωγοί , έμποροι , λιανοπωλητές πρέπει αυτό να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας. Η σημερινή κρίση σε όλους τους τομείς , είναι κρίση εμπιστοσύνης και φερεγγυότητας . Ήδη στη χώρα μας αναμένεται σύμφωνα με τραπεζικές προβλέψεις αύξηση των επισφαλειών κατά 60% το 2009 σε σχέση με το 2008 . Δεν χρειάζεται βεβαίως πανικός , απαιτείται όμως μεγαλύτερη σύνεση που ευνοεί όχι μόνο την κάθε επιχείρηση αλλά και το σύνολο του κλάδου . Διότι ειδικά στον χώρο της παραγωγής όταν κάποιος συνάδελφος αντιμετωπίζει πρόβλημα , το πρόβλημα διαχέεται γρήγορα στους λιγοστούς πλέον προμηθευτές και κατά συνέπεια στο σύνολο των συναδέλφων .

Μπροστά στη νέα αυτή κατάσταση ο ΕΛΣΕΒΒΥΕ σε συνεργασία με τους Συνδέσμους της ένδυσης (ΣΕΠΕΕ, ΣΚΕΕ) στείλαμε ταυτόχρονα ένα σύντομο ερωτηματολόγιο στις επιχειρήσεις και επεξεργαστήκαμε τις απαντήσεις 120 επιχειρήσεων καθώς και επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το μείζον θέμα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των ΜΜΕ .

Το μήνα Δεκέμβριο συναντήσαμε τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στις συναντήσεις αυτές παρουσιάσαμε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και κάναμε προτάσεις για την αντιμετώπισή τους.

Μετά τον Κυβερνητικό Ανασχηματισμό υποβάλαμε στους Υπουργούς .Εθν.Οικονομίας, Ανάπτυξης και Απασχόλησης εκτενές υπόμνημα με τεκμηριωμένες προτάσεις που αφορούν :
• τη βελτίωση μηχανισμών ροής χρήματος από τις Τράπεζες προς τις ΜΜΕ.
• Την ενίσχυση και εξασφάλιση της χρηματοδότησης των εξαγωγών.
• Και τέλος την αντιμετώπιση κρίσεων και την ανάπτυξη των Κλάδων Μόδας.


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις μας περιληπτικά επικεντρώθηκαν στα κάτωθι:

Προτάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση και το ΤΕΜΠΜΕ

Προτείναμε κατ΄ αρχήν μια διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για έγκριση νέων μέτρων ενίσχυσης ΜΜΕ που βαίνουν και πέρα από το ήδη ισχύον Κοινοτικό πλαίσιο ενισχύσεων (με βάση το άρθρο 87(3)(β) της συνθήκης ΕΚ). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μπορούν π.χ. να ενταχθούν στο ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις με περισσότερα από 50 άτομα.

Προτείναμε την υιοθέτηση θεσμού Διαμεσολαβητή Πιστώσεων (σύμφωνα με αντίστοιχο μοντέλο από άλλες χώρες της Ε.Ε)

Προτείναμε να είναι επιλέξιμες για την ενίσχυση του ΤΕΜΠΜΕ επιχειρήσεις με θετικά αποτελέσματα προ φόρων, σε ένα από τα δύο τελευταία έτη ( αντί των τριών συνεχών ετών που προβλέπεται τώρα).

Προτείναμε να μην υποχρεούνται οι επιχειρήσεις να διατηρούν σταθερές τις θέσεις εργασίας.

Προτείναμε να δημοσιοποιούν οι τράπεζες τα κριτήρια έγκρισης των
αιτήσεων. Να κοινοποιούν τις αιτήσεις και στο ΤΕΜΠΜΕ. Να αιτιολογούν εγγράφως τις απορριπτικές τους αποφάσεις. Και να υπάρχει δυνατότητα ενστάσεων των επιχειρήσεων και προσφυγής σε ειδικό μεσολαβητή.

Προτείναμε, λόγω της κρίσης, να αυξηθούν από τα 200.000 στα 500.000 Ευρώ τα όρια ενισχύσεων de minimis, ώστε να γίνει ευχερέστερη η λήψη και η απορρόφηση μέτρων υπέρ των ΜΜΕπιχειρήσεων (όπως το ΤΕΜΠΜΕ , το ΚΕΥΔ και όποιο άλλο πρόγραμμα που υπόκειται στο καθεστώς ενισχύσεων de minimis ).

Ας σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ αφορά και τις επιχειρήσεις λιανικής.

Προτάσεις υποστήριξης και προώθησης εξαγωγών

Προτείναμε διεύρυνση του ρόλου του ΟΑΕΠ στη χρηματοδότηση και στην ασφάλιση των εξαγωγών με ευνοϊκούς όρους.
Προτείναμε και πετύχαμε, διετές πρόγραμμα του ΟΠΕ για τη στήριξη της συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε Διεθνείς Κλαδικές Εκθέσεις, και για ενέργειες εξωστρέφειας , όπως η πρόσκληση των ξένων αγοραστών στην Έκθεσή μας .

Προτείναμε Μέτρα κοινωνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση κρίσεων, όπως:

Να διατεθούν στους κλάδους πιλοτικά πόροι του ΛΑΕΚ ώστε να τους διαχειριστούν και να τους αξιοποιήσουν σύμφωνα με τις ανάγκες τους.
Για το θέμα αυτό καταρτίσαμε σε συνεργασία με τους Συνδέσμους της ένδυσης (ΣΕΠΕΕ και ΣΚΕΕ), ειδική μελέτη την οποία καταθέσαμε στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς .

Προτείναμε επίσης τη δημιουργία ενός νέου μηχανισμού κοινωνικής «απόσβεσης» προβλημάτων που προκαλούνται από οικονομικές κρίσεις ( κατά το πρότυπο θεσμού που λειτουργεί στην Ιταλία). Ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να υποστηρίζει, υπό όρους, για ορισμένες χρονικές περιόδους, το εισόδημα των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές στις περιπτώσεις βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης διακοπής της απασχόλησης στην επιχείρηση . Μέτρο ιδιαίτερα σημαντικό για κλάδο σαν τον δικό μας για την αντιμετώπιση της εποχικότητας , των συναρτούμενων μ΄ αυτήν κοστολογίων και βεβαίως για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας .

Προτείναμε τη προκήρυξη του νέου ΚΕΥΔ

Ειδικά για το πρόγραμμα ΚΕΥΔ , στο οποίο εντάχθηκαν περίπου 50 επενδυτικά σχέδια από τον κλάδο μας οι προσπάθειες για την ένταξή του στο νέο ΚΠΣ άρχισαν ευθύς μόλις ολοκληρώθηκε το προηγούμενο πρόγραμμα και συνεχίστηκαν ανελλιπώς στη νέα ηγεσία του ΥΠΑΝ . Κατόπιν της πιο πρόσφατης ευρείας σύσκεψης μας στο ΥΠΑΝ , ο Υφυπουργός κ. Στ. Καλαφάτης ανακοίνωσε στην έκθεσή μας τον Νοέμβριο, την έναρξη της διαδικασίας για την επαναπροκύρηξη του προγράμματος .ΚΣΣΕ

Ο κ . Παληοκώστας αναφέρθηκε στα δεδομένα των κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας που υπέγραψε ο Σύνδεσμος καθώς και στις θέσεις των κοινωνικών εταίρων , τόσο σε επίπεδο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης όσο και των κλαδικών . «Οι συσκέψεις, οι διάλογοι και τα υπομνήματά μας διέπονται από σεβασμό στον ρόλο των συνομιλητών μας-εκπροσώπων των εργαζομένων, του Οργανισμού Διαμεσολάβησης, ΟΜΕΔ, και των συναδελφικών σωματείων αλλά και από την βαθιά επίγνωση της δύσκολης κατάστασης του κλάδου και χαρακτηρίζονται από καλή προαίρεση, ψυχραιμία και κυρίως τεκμηρίωση»

ΕΚΘΕΣΕΙΣ –ΕΛΚΕΔΕ- ΟΠΕ

Στον τομέα των εκθέσεων . Όσον αφορά την έκθεση του MEC και παρά τη δύσκολη συγκυρία , που έχει οδηγήσει ακόμη και τις σημαντικότερες εκθέσεις (πλην MICAM) σε κρίση , διατηρήσαμε τη συμμετοχή , την επισκεψιμότητα και ένα πολύ καλό επίπεδο οργάνωσης και εμφάνισης με τις καλλίτερες υπηρεσίες στην φθηνότερη τιμή . Παράλληλα εγκαινιάσαμε με τη στήριξη του ΟΠΕ τη δημιουργία ημερίδων με την πρόσκληση ξένων αντιπροσωπειών , προβάλλοντας και μια νέα μορφή εγκαινίων . Συνεχίστηκε επίσης η σημαντική συμμετοχή , μέσω του ΕΛΚΕΔΕ , των προμηθευτών μας βυρσοδεψών καθώς και των σπουδαστών της σχολής υποδηματοποιίας .

Ακριβώς θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συνέχιση της λειτουργίας της σχολής υποδηματοποιίας και στο ΕΛΚΕΔΕ (όπου κατέχουμε την αντιπροεδρία) εργαστήκαμε, κατά προτεραιότητα πάνω στο θέμα αυτό. Μάλιστα πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση στο ΕΛΚΕΔΕ το Διοικητικό μας Συμβούλιο επιβράβευσε τους σπουδαστές για τη συμμετοχή τους στην έκθεση .

Με τη βοήθεια του ΕΛΚΕΔΕ οργανώσαμε επίσης περίπτερο της υποδηματοποιίας σε 4 Ελληνικές Εβδομάδες Μόδας στο Ζάππειο και το Γκάζι με στόχο τη συμμετοχή και προβολή του παπουτσιού , ως αναπόσπαστο μέρος της μόδας , την προβολή των επιχειρήσεων και βεβαίως την προαγωγή συνεργασιών επιχειρήσεών μας με σχεδιαστές στις πασαρέλλες .

Με την ευκαιρία των ημερίδων μας και των επαφών μας με τον ΟΠΕ , πετύχαμε , να ενισχυθεί (μετά από χρόνια) η συμμετοχή επιχειρήσεων μας σε εκθέσεις του εξωτερικού . Ήδη έχουμε καταθέσει στον ΟΠΕ πρόγραμμα και για το 2009 . Σκοπεύουμε δε να επιμείνουμε ιδιαίτερα να συνεχισθεί αυτό το μέτρο , το οποίο και δημόσια σε ημερίδα μας δεσμεύθηκε να συνεχίσει ο ΟΠΕ αναγνωρίζοντας ότι πετύχαμε όπως είχαμε ανακοινώσει την αύξηση των συμμετοχών επιχειρήσεών μας σε εκθέσεις του εξωτερικού ήδη από το Β εξάμηνο του 2008 . Παράλληλα ο Σύνδεσμος κατέβαλε πολλές προσπάθειες και πέτυχε με δικές του παρεμβάσεις τα περισσότερα αιτήματα συμμετοχής μελών μας σε εκθέσεις του εξωτερικού .

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Όσον αφορά τα κοινοτικά θέματα . Είχαμε την τιμή ν΄ αναλάβουμε εκ νέου (στο πρόσωπο του ομιλούντος) την αντιπροεδρία της CEC, Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών υπόδησης και βεβαίως να συμμετέχουμε δυναμικά στις εργασίες της , καθώς και στις εργασίες της CEDDEC (Συνομοσπονδίας Λιανοπωλητών Υπόδησης).


Διεύρυνση και παράταση των μέτρων αντιντάμπινγκ :

Το Μάιο του 2008 έγινε αναδρομική διεύρυνση των μέτρων έναντι του ΜΑΚΑΟ, αφού αποδείχθηκε ότι μέσω του ΜΑΚΑΟ γινόταν καταστρατήγηση των μέτρων έναντι της Κίνας. Τον Οκτώβριο 2008 , προθεσμία λήξης των μέτρων, παρά την πλειοψηφία των κρατών μελών που τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των μέτρων, επιτεύχθηκε ν΄ αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διεξαγωγή νέας έρευνας. Αυτό το γεγονός, είχε σαν αποτέλεσμα την παράταση των μέτρων και το ενδεχόμενο περαιτέρω παράτασής τους, στο τέλος της έρευνας.

Διαβάθμιση του Βιετνάμ από το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων

Με τη διαβάθμιση του Βιετνάμ από το ΣΓΠ καταργούνται από 1.1.2009 , οι υφιστάμενοι μειωμένοι δασμοί έναντι των εισαγωγών όλων των κατηγοριών υποδημάτων από το Βιετνάμ και ισχύουν πλέον οι κανονικοί δασμοί του ευρωπαϊκού δασμολογίου , 8% για τα δερμάτινα και 17% για τα συνθετικά , πλέον των δασμών αντιντάμπινγκ για τα δερμάτινα .

¶νοιγμα ξένων αγορών
Τόσο στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων του ΠΟΕ , όσο και με την ευκαιρία άλλων υπομνημάτων και παραστάσεων, στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο , ο Σύνδεσμος έχει υποστηρίξει σταθερά το άνοιγμα των ξένων αγορών .

Θέματα εσωτερικής αγοράς : Made in και περιβαντολογικά

Ο ΕΛΣΕΒΒΥΕ υποστηρίζει σταθερά την υποχρεωτική αναγραφή της καταγωγής του προϊόντος. Αποτέλεσμα των ενεργειών της CEC και των Εθνικών Συνδέσμων , μεταξύ των οποίων και ο ΕΛΣΕΒΒΥΕ ήταν :

• Η Πρόταση σχεδίου κανονισμού της ΕΕ για την υποχρεωτική σήμανση καταγωγής των προϊόντων (μεταξύ των οποίων και των υποδημάτων) από τρίτες χώρες προϊόντων .

• Η κοινή ανακοίνωση της CEC και της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας εργαζομένων του κλάδου υπέρ της πρότασης της Επιτροπής

• Το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της υποχρεωτικής αναγραφής καταγωγής του προϊόντος .

Το θέμα τέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακολούθησε κινητοποίηση του κλάδου και ενημέρωση των Ευρωβουλευτών. Με την πρόταση υιοθέτησης της πρότασης της Επιτροπής για την υποχρεωτική αναγραφή επιτεύχθηκε πλειοψηφία 415 Ευρωβουλευτών .

Αναμένουμε να περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου .


Περιβαντολογικά

Το θέμα του περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά σύνθετο και σημαντικό. Γι΄ αυτό και προσπαθήσαμε να περιλάβουμε σε παράρτημα του τόμου των πεπραγμένων σημαντικές και συνοπτικές πληροφορίες που αφορούν τα θέματα αυτά . Πρόκειται για ένα συνοπτικό κατάλογο με τα όρια επικίνδυνων ουσιών που αφορούν τα υποδήματα και τα υλικά τους. Περιλαμβάνεται επίσης μια συνοπτική ανάλυση των επιπτώσεων της Νομοθεσίας REAch (που αφορά τα όρια των επικίνδυνων ουσιών), στον κλάδο Δέρματος - υπόδησης. Η νομοθεσία εξελίσσεται και ο Σύνδεσμος μας είναι σε επαφή με το Υπουργείο Εμπορίου. Τελευταίο νέο αυτής της εβδομάδας, είναι ότι από τα τον Μάιο 2009 εφαρμόζεται και στη χώρα μας ο κανονισμός που απαγορεύει την ουσία DMF στα υποδήματα (που παρατηρήθηκε σε εισαγόμενα από την Κίνα και που έχει ήδη απαγορευθεί σε άλλες κοινοτικές χώρες). Ωστόσο συνάδελφοι το περιβάλλον δεν αφορά μόνο απαγορεύσεις. Είναι και πεδίο ανάπτυξης νέων προϊόντων που ν΄ ανταποκρίνονται στις σημερινές και αυριανές απαιτήσεις των καταναλωτών . Στοιχεία για τις έρευνες και πολιτικές που αναφέρονται στο περιβάλλον είναι διαθέσιμα στο επισυναπτόμενο cd που αφορά το πρόγραμμα cec made shoe.

ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Όπως προανέφερα υποστηρίζουμε σταθερά την επαναπροκήρυξη του ΚΕΥΔ προσπαθώντας ταυτόχρονα να έχουμε ρόλο στο σχεδιασμό του. Παράλληλα ενημερώνουμε τα μέλη για κάθε νέο πρόγραμμα που μας αφορά , ενώ ανταποκριθήκαμε και σε εξειδικευμένα αιτήματα μελών, ή προβλήματα, όπως για παράδειγμα η υπόθεση των επενδύσεων του 23β.

Σε επισυναπτόμενο cd θα βρείτε τα πρακτικά ημερίδας για τ΄ αποτελέσματα του μεγάλου προγράμματος έρευνας cec made shoe ( στο οποίο κατόπιν παρέμβασής μας συμμετείχε από ελληνικής πλευράς το ΕΛΚΕΔΕ) . Περιλαμβάνονται οι προσανατολισμοί των πρόσφατων ερευνών στον κλάδο , που αφορούν το παπούτσι , την κατασκευή αλλά και τα υλικά του .

Ειδικά για τα θέματα του περιβάλλοντος ο ΕΛΣΕΒΒΥΕ έχει υποστηρίξει τη θέσπιση ενός κοινοτικού προγράμματος που ν΄ αφορά αποκλειστικά την ανάλυση της Κοινοτικής και της ανά χώρα νομοθεσίας, καθώς και τη δυνατότητα μιας επιχείρησης να διαπιστώνει η ίδια σε τι ποσοστό εφαρμόζει την νομοθεσία. Η πρόταση έχει κατατεθεί από το Ισπανικό Κέντρο Δέρματος και στην ομάδα συμμετέχει από ελληνικής πλευράς το ΕΛΚΕΔΕ .

Με την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι σ΄ ένα δεύτερο cd επισυνάπτουμε δυο σημαντικές παρεμβάσεις από το Παγκόσμιο Συνέδριο Υποδηματοποιίας που οργάνωσε η CEC το 2007 στην Ισπανία και που συμμετείχαν αντιπροσωπείες απ΄ όλο τον κόσμο . Πρόκειται για μια παρουσίαση των θεμάτων που άπτονται των πνευματικών δικαιωμάτων στον κλάδο υπόδησης (κατοχύρωση σημάτων κ.λ.π) καθώς και μια παρουσίαση της νέας τεχνολογίας αναγνώρισης πληροφοριών μέσω ραδιοκυμάτων RFID , η οποία αναπτύσσεται σε πολλούς τομείς μεταξύ των οποίων την παραγωγή αλλά και τη λιανική των υποδημάτων.

Τέλος ο Σύνδεσμος ανανέωσε την υποδομή του καθώς και τους δικτυακούς τόπους του, και συνέχισε την υποστήριξη στα μέλη που χρησιμοποιούν το Λογισμικό παραγωγής υποδημάτων PROGETTO UNO.

Αγαπητοί συνάδελφοι ,
Όπως αντιλαμβάνεστε από την σύντομη παρουσίαση του απολογισμού μας και από τον τόμο των πεπραγμένων που έχετε στη διάθεσή σας , ο Σύνδεσμός ήταν , είναι και θα είναι αδιάκοπα παρών στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την προώθηση των θεμάτων του κλάδου και των επιχειρήσεών μας. Γι΄ αυτό και αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη διαθεσιμότητά τους και την άψογη συνεργασία μας σε μια εποχή που προσωπικός χρόνος ,φυσικές και ψυχικές δυνάμεις δεν περισσεύουν από κανένα.

Ευχαριστώ επίσης τους συνεργάτες μας , την κυρία Τζέλα Γραβάνη , την κυρία Κούλα Καραμπέτσου υπεύθυνες της γραμματείας και της εκθέσεως , τον κύριο Ηλία Ρίζο που ασχολείται με το επιτυχημένο πρόγραμμα παραγωγής υποδημάτων Progetto uno , τον Νομικό μας Σύμβουλο κ. Ευάγγελο Πολυχρονίου , τον Λογιστή μας κύριο Χάρη Σταθάτο και τους αδελφούς Ηλία και Τάσο Σέπερη συνεργάτες μας στις εφαρμογές μας του ιντερνετ . Βεβαίως ιδιαίτερη μνεία θα ήθελα να κάνω στον Διευθυντή μας κύριο Δημήτρη Καραμπίνη που θεωρώ όπως όλοι μας κεφάλαιο του Συνδέσμου και του κλάδου .

Ευχαριστώ και όλους εσάς , τα μέλη μας , για την αμέριστη συμπαράστασή σας , που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά σήμερα με την καθολική συμμετοχή σας . Είμαστε σχεδόν ο μόνος Σύνδεσμος που πάντα στην πρώτη πρόσκληση και συνεδρία έχουμε απαρτία. Το μέγεθος της δράσης που διαπιστώνετε στον τόμο των πεπραγμένων που έχετε στα χέρια σας (5500 αρχειοθετημένα έγγραφα και περίπου 300 συναντήσεις) είναι έργο δικό σας , γιατί ξέρετε να εμπνέετε και να ενθαρρύνετε τις εκάστοτε Διοικήσεις .

Έχουμε μπροστά μας μια πολύ δύσκολη περίοδο . Παράλληλα ο ίδιος ο Σύνδεσμός μας , αλλά και οι άλλοι ανάλογοι Σύνδεσμοι στις χώρες ΕΕ , όπως ανέφερα και στη εισήγησή μου στη CEC έχουμε ν΄ αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και συγκεκριμένα :

• Την φθίνουσα ομοιογένεια των συμφερόντων που υποστηρίζουμε.
• Την μείωση του αριθμού των επιχειρήσεων και εργαζομένων μας .
• Την τάση αποχής , εσωστρέφειας και απομονωτισμού των μελών μας

Όμως σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή είναι αναγκαία η ισχυρή , τεκμηριωμένη και διαρκής εκπροσώπηση των συμφερόντων μας . Γι΄ αυτό και διευρύναμε το μέτωπο εκπροσώπησής μας με τη συνεργασία σε πολλούς τομείς με τους Συνδέσμους ΣΕΠΕΕ και ΣΚΕΕ της ένδυσης , με τους οποίους μας συνδέουν κοινά χαρακτηριστικά , φιλοσοφία δράσης , προβλήματα και αιτήματα . Στηρίξαμε επίσης τους Συνδέσμους Βυρσοδεψίας και ενισχύσαμε περαιτέρω τους δεσμούς και συνέργιες με τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Συνδέσμους .

Ο Σύνδεσμος μας αποτελεί αναφορά για τα μέλη μας , πηγή πληροφοριών αλλά και υποστήριξης και επιρροής έναντι των Ελληνικών και Κοινοτικών αρχών. Δύναμή του η ενεργός παρουσία όλων μας και ο σεβασμός των βασικών αρχών των ιδρυτών του που συνοψίζονται : στην συναίνεση , στην ακομμάτιστη λειτουργία μας και την τεκμηριωμένη προώθηση των αιτημάτων μας .

Όπως προανέφερα η εκπροσώπηση των συμφερόντων των μελών μας , αντιμετωπίζει και την πρόκληση της αυξανόμενης διαφοροποίησής τους .
Είναι επόμενο , μπροστά στις ραγδαίες αλλαγές και την κρίση ν΄ αλλάζουν και οι στρατηγικές των επιχειρήσεών μας . Υπάρχουν πάντα αποκλειστικά παραγωγοί. Υπάρχουν εταιρείες που αναθέτουν μέρος της παραγωγής τους ή των συλλογών τους στο εξωτερικό, αξιοποιώντας την επωνυμίας τους και τα πλεονεκτήματα του κόστους. Εταιρείες που πραγματοποιούν ταυτόχρονα η και παράλληλα εισαγωγές, με παρουσία και στη λιανική. Και τέλος έχουμε και μέλη προμηθευτές, παραγωγούς ή και εμπόρους. Ανέκαθεν ο ΕΛΣΕΒΒΥΕ είχε μέλη με αυτά τα χαρακτηριστικά. Σήμερα όμως υπάρχει σημαντική διαφορά ως προς τις αναλογίες. Αυτό καθιστά δύσκολη αλλά και αναγκαία την αναζήτηση ευρύτερου κοινού παρανομαστή. Η σύνθεση είναι πάντα δυσκολότερη αλλά περισσότερο ωφέλιμη, από την εύκολη προβολή βλαβερών και άκαιρων χαρακωμάτων.

Η θέση του Συνδέσμου είναι σαφής. Σέβεται τις στρατηγικές των επιχειρήσεων καθότι η κάθε μία φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για την επιβίωσής της στο νέο περιβάλλον .

• Υποστηρίζουμε σε κάθε περίπτωση και χωρίς εκπτώσεις τον σεβασμό των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού .
• Υποστηρίζουμε την οποιαδήποτε πρωτοβουλία και δράση, που προάγει τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής παραγωγής .
• Υποστηρίζουμε τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του συνόλου των πλεονεκτημάτων του κλάδου.
Τη δραστηριοποίηση των επιχειρήσεών μας στο εξωτερικό και στη γύρω μας γεωγραφική περιοχή
Και στηρίζουμε τις επιχειρήσεις του κλάδου μπροστά στον διεθνή ανταγωνισμό και στην κρίση .

Αποφασιστικότητα , εργατικότητα , σύνεση , συναίνεση και συμμετοχή πρέπει να χαρακτηρίζουν τη συλλογική μας δράση.Πληροφόρηση, αποδοτικότητα και αναγνωρισιμότητα και θετική ψυχολογία πρέπει να αποτελούν τους στόχους των επιχειρήσεών μας.

Κλείνοντας και σαν νότα αισιοδοξίας θα ήθελα να συγχαρώ τα τρία μέλη μας που εφέτος διακρίθηκαν και βραβεύτηκαν για τις επιδόσεις και το ήθος τους . Τις εταιρείες ΦΕΙΔΑΣ , ELITE και ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΗΣ .

Ακολούθησαν , ο οικονομικός απολογισμός από τον πρόεδρο της εξελεγκτικής επιτροπής κ. Γιώργο Πλιάτσικα και οι αρχαιρεσίες . Μετά τις αρχαιρεσίες έγινε η κοπή της πίττας του Συνδέσμου.


[hsf]

[ESPA]

[ΤΕΜΠΜΕ]

[ PROGETTO UNO]

[ShoeInfoNet]

 
 
 
ΕΛΣΕΒΒΥΕ: Ερμού 51, 105 63 Αθήνα, Tηλ.: +30 210 6777 220, +30 210 6744 557 - Fax.: +30 210 6744 497 - E-mail: info@elsevie.gr