home home hsf
 
title
 
 
 
Σύσκεψη με τους φορείς του κλάδου στο MEC (Κυριακή 6 Μαΐου 2007) υπό τον κ. Σπ. Παπαδόπουλο ,Γεν Γραμματέα Βιομηχανίας

Την Κυριακή 6 Μαΐου την έκθεση επισκέφθηκε ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Σπύρος Παπαδόπουλος , ο οποίος μετά από μια εκτενή επίσκεψη των περιπτέρων , συμμετείχε σε μια ευρεία σύσκεψη στην οποία παρευρέθηκαν ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΟΜΜΕΧ κ. Ε .Σκανδάλης , ο πρόεδρος του ΕΛΚΕΔΕ καθηγητής κ. Ρεκλείτης και οι φορείς των κλάδων Δέρματος , υπόδησης και ένδυσης . Σε μία σύντομη ομιλία ο πρόεδρος του ΕΛΣΕΒΒΥΕ κ. Δημήτρης Παληοκώστας καλωσόρισε τον κ. Γενικό και αναφέρθηκε στα θέματα του κλάδου.
Από την ομιλία κ. Δημήτρη Παληοκώστα :
Οι στόχοι της κλαδικής πολιτικής
Στον σύγχρονο κόσμο όπου όλα γύρω κινούνται ταχύτατα και τα πάντα είναι πιο σύνθετα, η αναζήτηση της απλότητας στην σκέψη και την δράση γίνεται το πιο δύσκολο ζητούμενο.
Αυτό βέβαια ισχύσει για τις επιχειρήσεις μας , τις κυβερνήσεις μας και τα συλλογικά μας όργανα .
Απλά και επιγραμματικά οι δικοί μας προσανατολισμοί είναι :
1. Το μέγιστο δυνατό μέγεθος της Ελληνικής παραγωγής.
Και
2. Η μέγιστη εξωστρέφεια του συνόλου των επιχειρήσεων του κλάδου , παραγωγικών και εμπορικών , ιδιαίτερα στη γύρω μας γεωγραφική περιοχή .


Στόχοι μας είναι :

1. Η Υποστήριξη στην ΕΕ όρων δίκαιου εμπορίου και αμοιβαιότητας στις διεθνείς σχέσεις . Πετύχαμε με μεγάλες προσπάθειες και την αμέριστη αρωγή της κυβέρνησης τα μέτρα αντιντάμπινγκ έναντι της Κίνας και του Βιετνάμ . Ενώ καταθέσαμε τις προτάσεις για την εντός του τρέχοντος μηνός αντιμετώπιση των νέων προτάσεων της «πράσινης βίβλου» του κ. Μάντελσον , που ουσιαστικά στοχεύουν στην αποδυνάμωση των μέτρων εμπορικής άμυνας . Μέτρα τα οποία δεν στοχεύουν κάποιας μορφής προστατευτισμό , αλλά που επιβάλλονται αφ΄ης στιγμής αποδεικνύεται η παράβαση των διεθνών κανόνων υγιούς ανταγωνισμού . Παράλληλα συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για το άνοιγμα πλήθους κλειστών αγορών στα ευρωπαϊκά υποδήματα στη βάση του σεβασμού της αρχής της αμοιβαιότητας στις διεθνείς σχέσεις .


2. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων του κλάδου με στοχευμένα μέτρα. Το πρόγραμμα ΚΕΥΔ , συνολικού προϋπολογισμού 42 εκ Ευρώ , αποκλειστικά για τους κλάδους μόδας ,ήταν δική σας και μοναδική πρωτοβουλία . Η μεγάλη ανταπόκριση των επιχειρήσεών μας ,δικαίωσε την προσπάθειά σας και απέδειξε ότι οι κλάδοι μόδας διαθέτουν δυναμισμό και σε πολύ δύσκολες συνθήκες , κόντρα στο ρεύμα , επενδύουν, καινοτομούν και εκσυγχρονίζονται . Στοχεύουμε, πιστεύω από κοινού, σε ένα νέο πρόγραμμα ΚΕΥΔ και θα είμαστε αρωγοί με τις προτάσεις μας για περαιτέρω αξιοποίησή του από τους κλάδους μας .
Ήδη σε συνεργασία και με τον κλάδο ένδυσης καταθέσαμε
τις προτάσεις μας για το ΔΆΚΠΣ.

3. Η εύρυθμη λειτουργίας της αγοράς .
• θέσπιση υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας καταγωγής του προϊόντος (made in) . Υπάρχει σχετική πρόταση της Επιτροπής και θα πρέπει το επόμενο εξάμηνο της Πορτογαλικής προεδρίας , το θέμα να προχωρήσει . Ευελπιστούμε και στη στήριξή σας .
• Τήρηση των Κοινοτικών Οδηγιών (επισήμανσης υγείας, περιβάλλοντος, προδιαγραφών)
• Πάταξη του παρεμπορίου.
Το παρεμπόριο οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες στο υγιές εμπόριο , χωρίς καμία εγγύηση για τα δικαιώματα του καταναλωτή , ενισχύοντας τη μαύρη κερδοσκοπία με όποιες συνέπειες αυτό έχει. Πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα που αφορά την παράνομη διακίνηση και πώληση εμπορευμάτων από σταθερά σημεία πώλησης και από το πλανόδιο εμπόριο . Ο καινούργιος νόμος , η δημοτική αστυνομία σε ορισμένα μέρη, αποτελούν θετικές αλλά κρίνοντας από τα αποτελέσματα ανεπαρκείς εξελίξεις . Η μηδενική ανοχή στο παρεμπόριο πρέπει ν΄ αποτελέσει προτεραιότητα.

4. Η περαιτέρω αξιοποίηση του ΕΛΚΕΔΕ

• Η επαναλειτουργία της Σχολής υποδηματοποιίας απετέλεσε την πιο ευχάριστη εξέλιξη . Σήμερα στην έκθεση οι σπουδαστές μας παρουσιάζουν τις συλλογές τους . Καλώ όλους του συναδέλφους να είμαστε κοντά τους και να στηρίξουμε αυτή τη νέα προσπάθεια .

• Η ανάδειξή του ΕΛΚΕΔΕ σε ενδιάμεσου φορέα για τη στήριξη κλαδικών μέτρων στο Δ΄ΚΠΣ , είναι κοινή πρόταση των κλάδων ένδυσης και υπόδησης και ευελπιστούμε και τη δική σας βοήθεια για την επιτυχία της.Θα ήμασταν ιδιαίτερα ευτυχείς ν΄ αποδεχθείτε την πρότασή μας η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στα σύγχρονα βυρσοδεψεία της Θεσσαλονίκης . Θα διαπιστώσετε ότι ο σημαντικός αυτός κλάδος δεν διαθέτει μόνο ένδοξο παρελθόν , αλλά μπορεί να είναι ένας δυναμικός κλάδος του μέλλοντος .

Στα θέματα του κλάδου αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΟΒΥΕ κ.Ηλίας Εξερζές , ο οποίος εστίασε την παρέμβασή του κυρίως στα προβλήματα αδειοδότησης των επιχειρήσεων και στο παρεμπόριο.

Το πρόβλημα των Βυρσοδεψείων

Απ΄ την πλευρά των βυρσοδεψών παρεμβάσεις έκαναν οι κ. Σ. Τουαντζόγλου , αναφερόμενος στην νέα σύγχρονη Βιομηχανική περιοχή των Βυρσοδεψείων στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης (λειτουργούν ήδη 12 Βυρσοδεψεία) , καθώς και ο κ. Τζανής Βασιλειάδης για το πρόβλημα των Βυρσοδεψείων της Αττικής . Ενώ ο κ. Γιακουμάκης αναφέρθηκε για τα βυρσοδεψεία της Κρήτης και ζήτησε να ισχύσουν και για την περιοχή αυτή τα κίνητρα εκσυγχρονισμού .

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης από τον ΕΛΣΕΒΒΥΕ ο Αντιπρόεδρος και ο Γεν Γραμματέας κ. Β.Βρεχόπουλος και Θ. Βαβουλάς , τα μέλη του ΔΣ κ. Χρ. Καραβασίλης και Π. Χριστοδουλίδης και ο Δ/ντης Δ.Καραμπίνης, από την ΟΒΥΕ ο κ. Γιώργος Ζορμπάς ,οι Σύνδεσμοι της ένδυσης ΣΕΠΠΕΕ και ΣΚΕΕ εκπροσωπούμενοι από τον κ. Κώστα Καραμιχάλη και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Σχεδιαστών Μόδας δια του κ. Γιάννη Τόγκου . Από το ΕΛΚΕΔΕ παρευρέθηκαν τα στελέχη κα Ευαγγελία Δαρατσανού και Ευθύμιος Χανιώτης.

Σύνοψη από την παρέμβαση του κ. Παπαδόπουλου

Συνεχάρη τον κλάδο για την όπως χαρακτηριστικά ανέφερε « εντυπωσιακή και πολύ καλά οργανωμένη έκθεση . Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η επιχειρηματικότητα , η ενίσχυση των επιχειρήσεων και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος . Ο Νέος αναπτυξιακός Νόμος και τα κίνητρα επενδύσεων σε γενικό επίπεδο , συμπληρώθηκαν για πρώτη φορά από κλαδικά μέτρα , όπως το πρόγραμμα ΚΕΥΔ . Ένα πρόγραμμα με μοναδικούς αποδέκτες τους κλάδους κλωστουφαντουργίας , ένδυσης , δέρματος και υπόδησης , το οποίο γνώρισε άμεση και σημαντική ανταπόκριση από τις επιχειρήσεις του κλάδου καθότι υπερκάλυψαν τον προϋπολογισμό του προγράμματος . Σε κλαδικό επίπεδο η προκήρυξη και υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής του αθέμιτου ανταγωνισμού , τόσο στην ένδυση όσο και στην υπόδηση απετέλεσαν εξειδικευμένους στόχους της Κυβέρνησης .
Στην ημερήσια διάταξη των κλαδικών μέτρων έχει τεθεί επίσης το θέμα των βυρσοδεψείων της Αττικής .Παράλληλα προωθήθηκαν μέτρα για την θεσμική λειτουργία των αγορών για την καλλίτερη ρύθμισή τους (Νέος Εμπορικός Νόμος ) και την αντιμετώπιση του παρεμπορίου και για πρώτη φορά θεσπίσθηκαν κοινοτικά προγράμματα και για το εμπόριο . Ειδικά για το παρεμπόριο , πρόκειται για ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο υφίσταται και δημιουργεί εντάσεις και σε άλλες Κοινοτικές χώρες (Ιταλία) , πλέον του νομοθετικόυ έργου , χρήζει και μεγαλύτερης κινητοποίησης όσον αφορά τους ελέγχους . Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε ο κ. Γενικός στο θέμα της ποιότητας . Μόνο με ποιότητα τόνισε αντιμετωπίζεται ο ανταγωνισμός των χωρών μαζικής παραγωγής και χαμηλού κόστους .

[hsf]

[ESPA]

[ΤΕΜΠΜΕ]

[ PROGETTO UNO]

[ShoeInfoNet]

 
 
 
ΕΛΣΕΒΒΥΕ: Ερμού 51, 105 63 Αθήνα, Tηλ.: +30 210 6777 220, +30 210 6744 557 - Fax.: +30 210 6744 497 - E-mail: info@elsevie.gr