home home hsf
 
title
 
 
 
Ομιλία κου Δημήτρη Παληοκώστα Προέδρου ΕΛΣΕΒΒΥΕ. O κλάδος υπόδησης μπροστά στη σημερινή κρίση . 1η Νοεμβρίου 2008 , Μεσογειακό Κέντρο Εκθέσεων MEC στο UKRAINIAN – GREEK SHOE BUSINESS FORUM.

Κυρίες και Κύριοι ,

Κατ΄ αρχήν θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία και το ενδιαφέρον σας και ιδιαίτερα τον αξιότιμο κ. Υπουργό , τον εξοχότατο κύριο πρέσβη ,τον φίλο πρόεδρο του Ουκρανικού κλάδου και τους εκλεκτούς προσκεκλημένους μας από την Ουκρανία και την Κύπρο .

Αισθάνομαι ευχάριστα που προσκαλώντας προ τριμήνου τον κ. Vilskyiy σε σχεδόν ανύποπτο χρόνο αυτοδεσμεύτηκα, να μιλήσω για τη σχέση της κρίσης με τον κλάδο μας , καθότι το θέμα αυτό αποτελεί την κύρια πρόκληση για τον καθένα μας .

Θα χαρακτήριζα τη συνοπτική σημερινή εισήγηση σαν μια απόπειρα ανάγνωσης και αντιμετώπισης των γεγονότων . Τι συμβαίνει ? Πως επηρεάζουν τις επιχειρήσεις μας αυτά που συμβαίνουν ? Τι μπορεί να γίνει , από τις επιχειρήσεις το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση ? Αυτά θεωρώ ότι είναι τα ερωτήματα της απλής κοινής λογικής , η έλλειψη της οποίας μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση .

Ζούμε μια κλασσική χρηματο-πιστωτική κρίση μεγάλων διαστάσεων? Ζούμε μια συγκυριακή ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας? ή Ζούμε μια ευρύτερη δομική κρίση που θα σημάνει ριζικές ανατροπές στις πολιτικές και στον τρόπο λειτουργίας του οικονομικού συστήματος ? Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι ότι ζούμε και τα τρία .

Στον κλάδο υπόδησης όμως ζούμε με την κρίση , τουλάχιστον 15 χρόνια . Η ίδια η δραστηριότητά μας ήταν συνώνυμη με την κρίση . Μια ταύτιση σχεδόν τραγικά «φυσική» . Νομοτελειακή ! Μικρομεσαία επιχείρηση υποδηματοποιίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν η καλλίτερη περγαμηνή . Κι΄ αυτό παρά τη μεγάλη παράδοση . Παρά την μεγάλη προσφορά στην οικονομική δραστηριότητα και στην απασχόληση. Και παρά την αναμφισβήτητη τεχνογνωσία μας . Ζήσαμε τη «μειωτική συμπάθεια» των Τραπεζών , του Τύπου , της Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κάθε λογικό και νόμιμο αίτημά μας : Στη χρηματοδότηση , στην έλλειψη βιομηχανικών πολιτικών ένεκα «οριζόντιων μέτρων» , στην έλλειψη στήριξης των εξαγωγών μας , στην κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του θεμιτού ανταγωνισμού και στην έλλειψη αμοιβαιότητας στο άνοιγμα των αγορών. Δεν πάψαμε βεβαίως σαν συλλογικό όργανο μέσα σε αυτό το πλαίσιο να επιδιώκουμε την όποια καλλίτερη πολιτική για τις επιχειρήσεις μας , πιστεύοντας και εμείς στην ελεύθερη αγορά , αλλά προβάλλοντας προτάσεις του μέτρου και της κοινής λογικής . Ορισμένες φορές πράγματι με επιτυχία , όταν συναντούσαμε συνομιλητές που δέχονταν και υποστήριζαν τις λογικές μας απόψεις .

Ήμασταν εξ΄ ορισμού μέρος της κρίσης . Αυτό που αλλάζει για μας είναι ότι τώρα γίναμε και μέρος της λύσης αυτής της κρίσης . Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις εισέρχονται πλέον στην πολιτική «ατζέντα» .

Η μεγάλη χρηματο-πιστωτική κρίση περνά και στην πραγματική οικονομία και σίγουρα θα οδηγήσει σε ανατροπές . Η πολιτική αποκτά λόγο και στόχο . Το σύστημα ανακαλύπτει την αναγκαιότητα ρύθμισης σε εθνικό , Κοινοτικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη σε Κοινοτικό Επίπεδο δρομολογούνται μέτρα για την αντιμετώπιση της ύφεσης . Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος σήμερα και στη χώρα μας . Μετά από μια διεθνή σχετική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και του στασιμοπληθωρισμού , είναι πλέον προτεραιότητα ν΄ αντιμετωπιστεί και να περιοριστεί δραστικά η ένταση και η διάρκεια της ύφεσης . Και αυτό θα είναι θετικό και για την Ελληνική Οικονομία.

Σε επίπεδο επιχείρησης , η αβεβαιότητα και οι λογικές αρνητικές προσδοκίες τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, έχουν σαν αποτέλεσμα την επιφυλακτικότητα . ΚιΆ αυτό είναι μια λογική συμπεριφορά για την επιβίωση της επιχείρησης . Αν όμως γενικευτεί θα συνδράμει στην επέκταση της κρίσης . Θα πρέπει σαν επιχειρήσεις να μην ταυτίσουμε την επιφυλακτικότητα με το πανικό . Και σαν πολιτική ν΄ αμβλύνουμε τους παράγοντες που ενισχύουν τη δυναμική της κρίσης , με άμεσα και δραστικά μέτρα. Μέτρα για τη στήριξη της ρευστότητας , των επενδύσεων , των εξαγωγών και της κατανάλωσης . Μέτρα εξειδικευμένα όπως για παράδειγμα η επαναπροκύρηξη του προγράμματος ΚΕΥΔ και η ουσιαστική στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας . Μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την τήρηση των κανόνων ανταγωνισμού . Μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης .

Η σημερινή και η επερχόμενη κρίση στην πραγματική οικονομία βρίσκει τον κλάδο μας, όπως προανέφερα, ήδη σε μια κατάσταση κρίσης . Γεγονός που τον καθιστά πιο ευάλωτο . Μια κρίση υπερπροσφοράς, η οποία θα έχει να αντιμετωπίσει μια περιορισμένη ζήτηση . Εναπόκειται και σ΄ εμάς , όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου, παραγωγικές , εμπορικές και λιανικής να λάβουμε υπόψη προσεκτικά αυτήν την εξέλιξη .

Βεβαίως η μακρόχρονη επιβίωση επιχειρήσεων του κλάδου μας σε καθεστώς κρίσης , ιδιαίτερα των παραγωγικών , ανέδειξε μια σημαντική για τα σημερινά δεδομένα ικανότητα : Την προσαρμοστικότητα . Οι επιχειρήσεις, που έχουν ουσιαστικά επενδύσει σε πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, θα επιβιώσουν και θα αναπτυχθούν περαιτέρω.

Έχουμε επίσης τονίσει κατ΄ επανάληψη τα τελευταία χρόνια ότι η συνολική εξωστρέφεια του κλάδου , ιδιαίτερα στη γειτονική μας γεωγραφική περιοχή , αποτελεί ένα σημαντικό πεδίο οικονομικής δράσης . Και αφορά : Εξαγωγές, διαμετακομιστικό εμπόριο, δημιουργία καταστημάτων, επέκταση αλυσίδων λιανικής, επέκταση και συνεργασίες στο χονδρικό εμπόριο , συμφωνίες συμπαραγωγής , ανάθεση εργασιών φασόν , συμφωνίες franchising , επέκταση χρήσης επωνυμιών σε νέες αγορές και δημιουργία δικτύων συνεργασίας μεταξύ επιχειρήσεων. Τέλος αφορά στην αναζήτηση των καλλίτερων συνεργατών , στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και στην εκμετάλλευση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών . Το δυναμικό αυτό είναι μπροστά μας και θα πρέπει ν΄ αναπτυχθεί παρά τις δύσκολες σημερινές συνθήκες . Η Κρίση σημαίνει και ευκαιρίες . Αλλά και η μετά την Κρίση εποχή δεν είναι μακριά .

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σ΄ ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον , ο Ελληνικός κλάδος, στο σύνολο των δραστηριοτήτων μας, (προμηθευτές , παραγωγή , εμπόριο, λιανική), αποκτήσαμε τη μεγαλύτερη εμπειρία και τεχνογνωσία στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Τεχνογνωσία στην παραγωγή. Διεθνείς συνεργασίες στα υλικά και τα υποδήματα. Χρήση νέων τεχνολογιών διαχείρισης. Ανάπτυξη δικτύων διανομής και λιανικής. Εμπειρία στη μόδα, τον σχεδιασμό, και στην διαχείριση εμπορικών επωνυμιών.

Σαν συλλογικό όργανο θ΄ αναλάβουμε πρωτοβουλίες αξιοποιώντας κάθε διαφαινόμενη αλλαγή στην αντιμετώπιση των ΜΜΕπιχειρήσεων . Στόχος μας η αντιμετώπιση του σήμερα αλλά και η προετοιμασία του αύριο.

Η σημερινή εκδήλωση με τη συμπαράσταση του ΟΠΕ , εντάσσεται στις πρωτοβουλίες αυτές και αποτελεί την απαρχή και γνωριμία με τους εκπροσώπους της γειτονικής μας Ουκρανίας , η οποία επίσης γνωρίζει προβλήματα , αλλά είναι και μια μεγάλη χώρα με μακρόχρονες σχέσεις με τη δική μας .
[hsf]

[ESPA]

[ΤΕΜΠΜΕ]

[ PROGETTO UNO]

[ShoeInfoNet]

 
 
 
ΕΛΣΕΒΒΥΕ: Ερμού 51, 105 63 Αθήνα, Tηλ.: +30 210 6777 220, +30 210 6744 557 - Fax.: +30 210 6744 497 - E-mail: info@elsevie.gr